SINGLADURA 2011

El 14 d'abril de 1912, després de xocar contra un iceberg, el Titànic, el vaixell més gran i luxós de la història, s'enfonsava en el seu viatge inaugural. Cent anys més tard, el Museu Marítim organitzava una exposició conmemorativa i conjuntament amb el cesire aulatec del departament d'ensenyament de la Generaltiat de Catalunya, organitzava "Iceberg a proa!", una proposta de treball amb els centres educatius vinculada amb el vaixell més famós del món: el Titànic.

Emissor del telègraf creat per
alumnes de l'Escola Pia
de Vilanova i la Geltrú
De nou, gràcies a la participació de 7 centres educatius d'educació primària i secundària, l'activitat va ser un èxit. En aquest cas es van veure projectes no només relacionats amb la tecnologia, sinó també amb ciències socials, física, química, llengua estrangera...


CEIP SANT JOSEP, de Navàs, van presentar un treball elaborat pels alumnes de 6è de Primària, en forma de presentacions en Power Point descrivint les característiques del Titànic.


Presentació del CEIP La Pau,
de Barcelona
CEIP LA PAU, de Barcelona; els alumnes de 6è de Primària van fer un paral·lelisme entre els passatgers de primera i de tercera del Titànic, amb les diferències existents a l'actualitat entre els centres educatius atenent als seus pressupostos.

ESCOLA PIA, de Vilanova i la Geltrú, els alumnes de 4t d'ESO van presentar un telègraf a petita escala, de tipus Marconi, semblant al que duia el Titànic. 


INS CAN PLANAS, de Barberà del Vallès, els alumnes de 4t d'ESO van presentar una maqueta a escala d'una de les màquines de vapor que duia el Titànic, que reproduia el moviment.


INS JOAN D'ÀUSTRIA, de Barcelona; els seus alumnes de 4t d'ESO van fer un treball vinculant determinats aspectes de la Revolució Industrial que es podien percebre en el Titànic.


Experiments químics fets per
alumnes de INS  Bellulla,
de Canovelles
INS TORRE DEL PALAU, de Terrassa; els alumnes de 3r d'ESO van fer un treball en anglès de la pel·lícula Titànic, fent un doblatge de determinades escenes, i també van presentar projectes vinculats amb les noves tecnologies i xarxes socials (blogs, facebook...).

INS BELLULLA, de Canovelles; les seves alumnes de 1r de Batxillerat van fer un espectacle a partir de diferents experiments químics amb els quals van fer una versió diferent de l'enfonsament del Titànic.




Rèplica del motor del Titànic,
fet per alumnes de l'IES  Can Planas,
de Barberà del Vallès

En total, van assistir 95 participants a la jornada de presentació dels projectes, feta al Museu Marítim de Barcelona el 24 de maig de 2012.