Després de la presentació dels representants de les institucions organitzadores de l'acte, el senyor Roger Marcet, Director General del Museu Marítim i el senyor Joan Busquets, representant del cesire aulatec del Departament d'ensenyament de la Generalitat, va començar la jornada amb la presentació dels projectes dels diferents grups.
CEIP Mare Nostrum, de Barcelona.
El primer grup a presentar el seu projecte van ser els Estels i les Baldufes, alumnes de P-5 d'aquest centre d'Educació Infantil i Primària del barri d'Horta. Ha estat la primera vegada que un grup d'educació infantil ha participat d'aquest projecte anual.
El seu treball va versar sobre el paisatge, vinculat amb el tema triat com eix transversal de l'escola: l'aigua.
Al llarg de tot el curs, els alumnes van fer una descoberta del territori, local i del mar, visitant la platja; més tard van fer coneixença del pintor Josep Moscardó i de part de la seva producció pictòrica: les marines.
A partir d'aquesta experiència, els alumnes van fer dues línies de treball, complementades amb una visita al Museu Marítim:
A) D'una banda, van treballar en la realització de marines, amb el suport i assessorament del Josep Moscardó.
B) De l'altra, van realitzar la maqueta d'un vaixell, del qual van localitzar les seves parts més importants.
Podeu trobar el resultat del seu treball fent click en el següent enllaç.
Institut de Celrà.
Els alumnes de 4t d'ESO d'aquest centre gironí van presentar el Projecte Barca, un treball que ja va per la cinquena edició, en el que els estudiants elaboren una embarcació seguint les indicacions del professor de Tecnologia del centre.
La primera part del projecte consisteix en la realització de maquetes, la qual cosa permet desenvolupar habilitats manuals i tècniques.
El colofó a tot el projecte es produeix en acabar el curs, quan després d'haver construït la nau, es fa la prova de navegació, en aigües de Sant Pere Pescador.
Institut Joan d'Àustria, de Barcelona.
El professor de Tecnologia del centre, en nom dels seus alumnes, que per decisió del centre i en protesta per les polítiques de retallades de les administracions, no fan sortides, va presentar el Projecte Mediterrània, consistent en un estudi que feien els alumnes per grups sobre tres ciutats de l'àmbit mediterrani.
El coneixement històric, cultural, lingüístic i etnogràfic servia de marc per al pas següent, consistent en la construcció de diferents maquetes de vaixells, sobre suports variats i que disposaven de diferents sistemes de propulsió.
Institut Joan Fuster, de Barcelona.
Els alumnes de 4t d'ESO d'aquest centre van presentar el seu treball, enfocat a la presentació de projectes utilitzant com a eina el programa Power Point de Microsoft, i prenent com a tema el que proposava el Museu: el vaixell i tu, companys de viatge.
El projecte ha consistit en l'elaboració de diferents presentacions utilitzant aquest programa, que havia de tenir una sèrie de requisits (inserció de diapositives, esquemes i diagrames, gràfics, enllaços, vídeos i so...).
El resultat d'aquest treball ha estat penjat al blog que els mateixos alumnes han elaborat: http://4jffuster12-13.blogspot.com.es
Institut Bellulla, de Canovelles.
Aquest centre, en protesta per les polítiques de retallades en educació dutes a terme pels governs central i autonòmic, han mantingut aquest curs una política de no fer sortides, però això no ha impedit que portessin a terme un projecte molt interessant, ni que ens el fessin arribar per mitjà d'un vídeo.
El projecte de l'Institut Bellulla consistia en barrejar la ciència (en concret, la física i la química) amb els vaixells. En el vídeo de presentació es podien observar les diferents àrees de coneixement que s'han treballat en aquest projecte: Matemàtiques, ciències experimentals, socials, dibuix, tecnologia... Tota aquesta experimentació es complementava amb la realització per part dels alumnes d'unes maquetes de vaixells que es podien veure en el vídeo, i amb l'edició d'un blog on es podia repassar tot el procés del projecte, l'adreça del qual és http://vaixellbellulla.blogspot.com.es/
Conclusions
Des del CREM (Centre de Recursos Educatius del Mar) del Museu Marítim de Barcelona fem una valoració molt positiva de l'edició del 2013 del Singladura mmb.
El tema genèric de "El vaixell" s'ha demostrat com una eina molt favorable al treball multidisciplinar, com demostra la varietat de projectes presentats, que abastaven des de la tecnologia fins la informàtica, passant per les ciències experimentals, la història, el dibuix, les matemàtiques, l'expressió plàstica...
Lamentem però l'absència dels centres que no han assistit a aquesta jornada, i també la dels representants de la Facultat de Nàutica, que havien de fer la xerrada introductòria. Esperem que en futures edicions, podrem comptar amb ells.
Ja per acabar, volem agrair especialment als grups participants la seva presència, real o virtual, en la jornada d'enguany, i també felicitar-los per l'extraordinària qualitat dels projectes presentats.
Al CREM ja estem treballant per trobar un nou tema de cara al curs que ve, i confiem a poder comptar amb la presència dels centres que ens han acompanyat enguany, en la singladura del 2014, que tot just comença ja.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada